Kantoren WOLLAERT in Wijnegem

Kantoren WOLLAERT in Wijnegem

nieuwbouw 2 halfopen bebouwingen
Date of design: 2001
Date of construction: 2002
6

Eind 2002 verhuisde het architectenbureau van het centrum van Schilde naar deze nieuwbouw in Wijnegem: een tweewoonst aan de rand van een verkaveling. Het perceel betreft een halfopen bebouwing. Aan de overzijde van de straat, aansluitend op een drukke invalsweg, ligt de Lexus en Ferrari showroom, eveneens een ontwerp van het architectenbureau. Hoewel het gebouw vandaag als kantoor ingericht werd, is het zo ontworpen dat het perfect als woning dienst kan doen. Alle nutsvoorzieningen zijn in het gebouw aanwezig zodat later eventueel een keuken en een badkamer geplaatst kunnen worden.
De stringente verkavelingsvoorschriften die van toepassing waren, zouden normaal tot een banale architectuur geleid hebben, moesten ze niet op een alternatieve manier geïnterpreteerd zijn. Zo werd er vertrokken van de vooropgestelde afmetingen waaraan een dakkapel moest beantwoorden om uiteindelijk tot een geïnspireerde hedendaagse vormentaal te komen. In plaats van een zelfstandig volume boven op de helling van het dak te plaatsen, werd het voorvlak van de dakkapel doorgetrokken in de straatgevel en werden de dakkapellen vooraan en achteraan met elkaar verbonden. Het resultaat laat zich lezen als twee grote metalen containers die ingebed zitten in een antracietkleurige, gemetselde sokkel. Dat hiermee strikt voldaan werd aan alle bouwvoorschriften kon men bij de gemeente in eerste instantie moeilijk geloven.
Bij het ontwerpen van een eigen kantoor werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal materiaaltoepassingen aan de praktijk te toetsen: het koud, en dus kaderloos, plaatsen van het glas in de wanden; het gebruik van zelfverdichtend beton voor de wanden in de trappenhal; het geprofileerd zink voor de buitengevels; het industriële parket ondermeer in de vergaderruimte; een hygiënische voetdrukknop voor het toilet en de lavabokraan. Daarnaast werd voor dit project een deel van het meubilair zelf op maat getekend zoals een reeks lage wandkasten, de werktafels, een vergadertafel met verzonken vakken om een laptop in op te bergen, een andere vergadertafel met verlicht oppervlak en een roestvrij stalen lavabo. Materialen zoals thermisch verzinkt staal, rubber en acrylaat komen hierbij veelvuldig terug.

Teksten © Guy Goethals

Fotografie © Jan Dirkx

Kantoren WOLLAERT in Wijnegem
Kantoren WOLLAERT in Wijnegem
Kantoren WOLLAERT in Wijnegem
Kantoren WOLLAERT in Wijnegem
Kantoren WOLLAERT in Wijnegem
Kantoren WOLLAERT in Wijnegem