Kleuterschool KVO

Nieuwbouw in Merksem
Date of design: 2013
Date of construction: 2016
Bouwheer: Sint-Ludgardisschool Merksem
Vloeroppervlakte: 1340 m2
E-peil: E 47
4

Als onderdeel van de scholencampus KVO in Merksem werd in dit nieuwbouwvolume het kleuteronderwijs ondergebracht alsook een nieuwe sporthal en 2 bijkomende ateliers voor de middelbare school. De vormgeving van de kenmerkende raamopeningen in het hoofdvolume verwijst naar het aangrenzende oude kloostergebouw waar in de toekomst een kinderdagverblijf ondergebracht zal worden. De blikvanger bij dit project is de sporthal die bovenop de klassen geplaatst werd en als een baken boven het massieve volume uittorent. Door het gebruik van lichtddoorlatende, geïsoleerde sandwichpanelen wordt overdag een aangename, getemperde lichtinval bekomen. 's Avonds licht het ganse volume op. Naast de klassen werd binnenin ook voldoende ruimte voorzien voor 2 binnenspeelplaatsen (1 per bouwlaag) voor verschillende activiteiten. Een natuurkleurige houten voorzetwand, vormgegeven als de gevel van een rij huisjes, vormt een speels accent op de gelijkvloerse binnenspeelplaats. Bijzondere aandacht werd besteed aan het doordacht gebruik van kleuren en materialen om zo een 'prikkelarme' omgeving te bieden voor de kinderen.