12 klaslokalen en sporthal te Merksem

campus Sint Ludgardis
Date of design: 2008
Date of construction: 2009-2011 in fases
Bouwheer: Sint-Ludgardisschool Merksem
Vloeroppervlakte: 818 + 669 m2
5

Een tekort aan lokalen en een gestage groei van het aantal leerlingen leidde op de Sint Ludgardiscampus te Merksem tot de tijdelijke plaatsing van een aantal noodlokalen die niet alleen door hun betwistbare inplanting, maar ook door hun gebrek aan isolatie en comfort niet konden blijven voldoen aan de eisen gesteld aan een moderne onderwijsinstelling. 12 nieuwe klaslokalen werden gerealiseerd in twee bouwvolumes waarvan één deels op pillotis geplaatst werd (en deels bovenop bestaande sanitaire ruimten) om de aangrenzende speelplaats niet te verkleinen en tegelijkertijd een overdekte, beschutte buitenruimte te voorzien. De nieuwe sporthal werd ingeplant tussen twee bestaande volumes in, achteraan op het terrein. Karakteristiek voor dit project is de realisatie van de buitengevels met schanskorven: thermisch verzinkte stalen manden gevuld met natuursteenbrokken. Naast het belangrijke akoestisch dempende voordeel, het thermische voordeel en de duurzaamheid van het materiaal vormde ook het bijzondere esthetische aspect een doorslaggevend element in de keuze voor deze materialisatie. Om een storende zonne-inval doorheen de volledig glazen vliesgevels te voorkomen werden kantelbare aluminium buitenlamellen voorzien waar nodig.