Nielsestraat in Boom

Nielsestraat in Boom

nieuwbouw 18 sociale woningen
Date of design: 2012
Date of construction: 2017-2018
Bouwheer: ARRO Antwerpen cvba
5

Op een hoekperceel in Boom wordt er 2017-2018 een nieuwbouw gerealiseerd met een divers aanbod van 2- en 3-slaapkamerappartementen. Het bouwperceel grenst aan een spoorweg en vooraan het perceel rest er nog een grote onaangename betonvlakte van een oude overweg. Tesamen met deze nieuwbouw wordt er een nieuw groen voorplein ingericht en volgt er een herprofilering van de naburige woonstraten.

De volumetrie van de nieuwbouw is doelgericht gekneed naar de omliggende context. De bouwhoogte is afgestemd op de naburige bebouwing en aan de spoorweg is er voldoende ruimte voor een extra bouwlaag. Deze extra hoogte wordt op het gelijkvloers gecompenseerd door het insnoeren van het volume zodat het publiek domein voor het gebouw wordt uitgebreid. Langs de zonnezijde zorgen inpandige terrassen en leefkamers met brede vensters voor een levendig straatbeeld.

De materialisatie en de gevelopbouw staan ten dienste van de sculptuur van het volume. Een rigide bakstenen schil met een strenge ritmiek van gevelopeningen ondersteunen het verhaal van de monoliet.

De appartementen worden gegroepeerd rond drie verticale kernen. Alle appartementen zijn rolstoelbezoekbaar en enkele woningen zijn aanpasbaar in het kader van ‘levenslangwonen’. Onder het gebouw zijn er een halfondergrondse parkeergarage en individuele kelderbergingen voorzien.

Nielsestraat in Boom
Nielsestraat in Boom
Nielsestraat in Boom
Nielsestraat in Boom
Nielsestraat in Boom