Woning The Cherry in Gansbaai

Woning The Cherry in Gansbaai (Zuid-Afrika)

nieuwbouw woning
Date of design: 1999
Date of construction: 2002
Bouwoppervlakte: 237 m2
Vloeroppervlakte: 386 m2
10

Deze sporadisch bewoonde strandwoning ligt aan de Afrikaanse zuidkust in Gansbaai, 120 km onder Kaapstad en vlakbij Kaap de Goede Hoop. De baai omarmt een uniek natuurreservaat waarin witte haaien en vooral walvissen regelmatig voor spektakel zorgen. De vrijwel volledig gesloten, monolithische straatkant doet niet vermoeden dat de woning aan de achterzijde een bijzonder extravert karakter bezit. Door de woning, in tegenstelling tot de naastliggende woningen, volledig achteraan op het bouwperceel te plaatsen, kon het uitzicht op de rotskust en de beleving van het zeelandschap optimaal uitgebuit worden. De woning is opgebouwd uit een vierkantig grondplan dat door twee orthogonale assen symmetrisch wordt doorsneden. Deze assen, die de circulatie in de woning accentueren, worden door middel van een houten plankenvloer visueel geaccentueerd. Alle dienstruimtes zoals berging en dressing en alle natte cellen zoals de keuken, het toilet en de drie badkamers liggen in één lijn gegroepeerd. Het terras, de driehoekige zitruimte, de eethoek en de open keuken vloeien naadloos in elkaar over. De vide in de zithoek zorgt voor een visueel en auditief contact met de verdieping waar zich een bureau en de slaapkamer van de bewoners bevinden. De twee gastenverblijven op de verdieping kregen een eigen inkom waardoor ze volledig onafhankelijk van de rest van de woning kunnen functioneren.

Teksten © Guy Goethals

Fotografie © Mireille Roobaert

Woning The Cherry in Gansbaai
Woning The Cherry in Gansbaai
Woning The Cherry in Gansbaai
Woning The Cherry in Gansbaai
Woning The Cherry in Gansbaai
Woning The Cherry in Gansbaai
Woning The Cherry in Gansbaai
Woning The Cherry in Gansbaai
Woning The Cherry in Gansbaai
Woning The Cherry in Gansbaai