Woning R in Schilde

Woning R in Schilde

nieuwbouw vrijstaande woning
Date of design: 1998
Date of construction: 2000
Bouwoppervlakte: 208 m2
Vloeroppervlakte: 423 m2
8

De opdrachtgevers van deze vrijstaande nieuwbouwwoning waren zo sterk onder de indruk van een eerder ontwerp te Schoten dat zij vroegen een gelijkaardige woning te bouwen. Uiteindelijk werd er een variatie op hetzelfde thema ontworpen waarin een aantal facetten van de bewuste woning naar de nieuwe constellatie herhaald werden. Zo werden er ondermeer de lichtkoepels boven beide cirkelvormige douches, de glazen achtergevel, de horizontale raamstrook boven de garage en de golvende beweging van de passerelle in de vide geïntegreerd in de nieuwe woning. Het grondplan bestaat uit een eenvoudige rechthoek die in de lengte in twee smalle en twee brede stroken is opgedeeld. Dit stramien dient als onderlegger voor een logische organisatie van de functies. Naast een logeerkamer bezit de woning twee slaapkamers die elk met hun eigen badkamer en dressing een aparte nachtsuite vormen. Uit de straatgevel werd een brede nis gesneden die zich als een groot portaal presenteert en waarin de inkom en de garagepoort zijn opgenomen. Een achterliggende wand in grijze betonsteen wordt als een tweede huid zichtbaar. Aan de achterzijde werd een gelijkaardige nis uit de tuingevel gesneden. Het overkragende dak vormt op die manier een brede luifel.

Teksten © Guy Goethals

Fotografie © Jan Dirkx

Woning R in Schilde
Woning R in Schilde
Woning R in Schilde
Woning R in Schilde
Woning R in Schilde
Woning R in Schilde
Woning R in Schilde
Woning R in Schilde