woning VDB in Wijnegem

verbouwing vrijstaande woning
Date of design: 2005
Date of construction: 2006
Vloeroppervlakte: 440 m2
13

Met dit project bouwden we een banale villa met piramidaal dak om tot een nieuwe woning waarin het oude letterlijk opgaat in het nieuwe. De helling van het bestaande dak resulteerde in het nieuwe concept. De bouwvoorschriften verboden een plat dak, en bovendien noopten overwegingen van economische aard ons tot deze oplossing. Een deel van het piramidale dak, inclusief de bestaande isolatie, bleef behouden en werd verlengd tot een lessenaarsdak. Het interieur van het gebouw werd volledig gestript. Een van de positieve kenmerken van zulke oude villa’s, de grote ruimtes, speelde in onze kaart: de meeste dragende muren konden gewoon blijven staan want ook vandaag is een van de wensen die bouwheren formuleren quasi universeel: ze wensen altijd véél licht en véél ruimte. Bij de uitvoering van dit project werden we wel geconfronteerd met een tegenslag: de funderingen bleken slecht. Daarom moesten we in een later stadium kiezen voor een houten in plaats van een betonnen dak en voor een aantal gipskartonnen in plaats van gemetselde wanden. Een deel van de bestaande funderingen moest verstevigd worden. Ook hier benadrukten we het contrast tussen oud en nieuw door de nieuwe muren op te trekken in een grijze Paepesteen en de bestaande muren te voorzien van een laag siliconenpleister. De voorzetwand achteraan is tekenend voor veel van onze ontwerpen. Als belangrijk vormelijk element beantwoord het aan ons streven naar zo eenvoudig mogelijke volumes en naar het creëren van een eenheid in het geheel.

woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem
woning VDB in Wijnegem