woning VL in 's Gravenwezel

woning VL in 's Gravenwezel

nieuwbouw vrijstaande woning
Date of design: 1991
Date of construction: 1993
Bouwoppervlakte: 145 m2
Vloeroppervlakte: 364 m2
6

Vrijstaande woning waar de nagalm van het postmodernistisch idioom nog even in naklinkt. Getuigen daarvan onder meer de ronde zuil, de gebogen gevel waarachter de slaapkamer verscholen zit en de kruisen in de borstwering. De woning werd schuin op het perceel ingeplant en kreeg een lange, gesloten, kloosterachtige gevel die een zekere imposantheid genereert. Een halfondergrondse garage met daarboven het inpandige terras vormen aan de straatzijde een opvallend gegeven. De plattegrond bestaat uit een smalle balk waaruit een perfecte kubus plooit. Het scharnierpunt is een cirkelvormige toren die de trap omvat en reminiscenties oproept aan oude kasteeltorens. Vanuit de inkom, die in de kopgevel gelegen is en via een driehoekige, bijna vier meter hoge inkomhal leidt de ronde trap aan de ene zijde naar de dieperliggende garage en aan de andere zijde naar de woonruimte die een half niveau boven het maaiveld ligt. Op de verdieping bevinden zich het nachtgedeelte van de ouders bestaande uit een slaapkamer, dressing en badkamer, een leesruimte en twee slaapkamers met elke een toilet en een douche.

Teksten © Guy Goethals

Fotografie © Gerd von Bassewitz

woning VL in 's Gravenwezel
woning VL in 's Gravenwezel
woning VL in 's Gravenwezel
woning VL in 's Gravenwezel
woning VL in 's Gravenwezel
woning VL in 's Gravenwezel