Woning w in Schoten

Woning w in Schoten

nieuwbouw vrijstaande woning
Date of design: 1994
Date of construction: 1995
Bouwoppervlakte: 117 m2
Vloeroppervlakte: 262 m2
4

Vrijstaande woning met een bijzonder grafisch uitgewerkte straatgevel. De plattegrond bestaat uit twee rechthoeken die twintig graden van elkaar verschoven werden en waarvan de kleinste in de grootste past. Hierdoor ontstaan uitkragende en overstekende delen die ruimtelijk optimaal benut worden. Aan de straatzijde vertaalt zich dat in de half overdekte oprit naar de garage en de inkom die verscholen zit in de restruimte tussen beide volumes. Aan de tuinzijde visualiseert zich dat in een brede overkraging die dienst doet als luifel. De hierdoor ontstane overdekte buitenruimte wordt op de verdieping door een terras in één golvende beweging verbonden met de binnenruimte. Door de verdraaiing van het ene volume wordt de blik volledig gericht op het bos achter de woning en wordt de naastliggende bebouwing aan het oog onttrokken. De half ondergrondse garage, de wasplaats en het werkatelier duwen de woonruimtes een half niveau boven het maaiveld. Door op het half ondergrondse niveau aan de tuinzijde daglicht binnen te halen kan de wasplaats comfortabel benut worden. Dankzij beglaasde schuifpoorten ontvangt de garage eveneens volop daglicht en krijgt zo een polyvalent karakter.

Teksten © Guy Goethals

Fotografie © Gerd von Bassewitz

Woning w in Schoten
Woning w in Schoten
Woning w in Schoten
Woning w in Schoten