woning K te Schoten

nieuwbouw vrijstaande woning
Date of design: 1991
Date of construction: 1993
Bouwoppervlakte: 214 m2
Vloeroppervlakte: 252 m2
11

De woning is gelegen op een hoekperceel en is opgebouwd uit twee strakke, langwerpige balken die door een waterstrook van elkaar gescheiden worden. Hun eigenheid en zelfstandigheid worden extra geaccentueerd doordat beide volumes met een andere huidskleur werden omhuld. Aan de straat-zijde vertoont de woning een gesloten, bijna monolithisch karakter. Opvallend element is het strakke patroon van vierkantige glasbouwstenen die 's avonds oplichten als een grafisch display.
Een tweede aslijn dwarst schuinweg de woning en verbindt het poortgebouw-tje aan de straatgrens via de inkom met het zwembad in de tuin. Intern wordt deze aslijn gevisualiseerd door contrasterende materialen en uitsnijdingen.
Het volume met de donkere huid omvat de functies die niet afhankelijk zijn van daglicht zoals de technische ruimtes, wasplaats, toilet en twee volledig gescheiden garages die elk op zich bereikbaar zijn vanuit een verschillende straat. De beide badkamers op de verdieping ontvangen daglicht via een dakkoepel. Het daggedeelte werd ondergebracht in het volume met de witte huid. De inkomruimte functioneert als een scharnierpunt op de kruising van de twee aslijnen.

Teksten © Guy Goethals

Fotografie © Gerd von Bassewitz